30 dagars öppet köp

Klarna och kortbetalning

  • Leverans inom 2-5 dagar

  • Över 20 000 kunder.

  • 100% nöjd garanti

  • 5 års full garanti

Roddmaskin

Oavsett om du tränar regelbundet eller om du är en seriös träningsentusiast är en roddmaskin utmärkt för att komma i form. Förutom att den förbättrar din kondition och uthållighet är den också en skonsam form av träning då den belastar många olika muskelgrupper jämnt. Faktum är att du använder så mycket som 80 % av kroppens muskler, vilket är en stor del av anledningen till att denna träningsform är så effektiv.


Vilken roddmaskin ska jag välja?
Det finns många olika modeller av roddmaskiner ute på marknaden. I det här avsnittet tar vi upp de viktigaste sakerna du behöver tänka på för att hitta en roddmaskin som passar just dina behov bäst.

Budget - Vilken prisklass ska du välja?

Det finns roddmaskiner i olika prisklasser, från basmodeller under 5 000 kronor till toppmodeller som kostar upp emot 20 000 kronor. De allra billigaste modellerna kan fungera bra för dig, men de är ofta mycket högljudda och använder inte vattenbaserat motstånd såsom dyrare modeller gör.

Om du går upp lite i pris från de allra billigaste modellerna får du ofta en roddmaskin med fler motståndsnivåer och ett jämnare roddflöde. I prisklassen från 5 000 till 10 000 kronorkan du få högkvalitativa roddmaskiner med professionella funktioner, till exempel RowingPad Pro med vattenbaserat motstånd.

Storlek - Hur mycket utrymme har du till förfogande?

Roddmaskiner tar mycket plats, därfört är viktigt att kontrollera måtten på maskinen och om den kan fällas ihop. Kom ihåg att du också behöver ha gott om utrymme runt själva träningsmaskinen när du tränar - du vill inte att armbågarna ska slå i väggen när du tränar.

Om du bor i en liten lägenhet och har ett begränsat utrymme bör du leta efter en roddmaskin som kan fällas ihop, som RowingPad Pro eller förvaras upprätt, som Infico E2. Flera av modellerna på mystuff.co.uk har geniala lösningar som gör att de är tillräckligt kompakta för att passa alla typer av hem.

Användarvänlighet - Hur lätt kan den justeras?

Förhoppningsvis kommer du att använda din roddmaskin under otaliga timmar, därför det är viktigt att leta efter en roddmaskin som ger en bra användarupplevelse så att du kan träna i timmar utan att känna obehag. Det är bland annat viktigt att leta efter en roddmaskin med en stabil och robust ram, särskilt om du väger lite mer. Kom också ihåg att kontrollera maskinens maxvikt.

Du ska också lätt kunna anpassa roddmaskinen efter din längd och kroppstyp, vilket är lätt att göra på alla de modeller som du hittar på mystuff.com. Detta är särskilt viktigt om flera personer i hushållet ska använda roddmaskinen. Ett säte med ergonomisk 3D-design, justerbar fotrem och ett starkt nylonbälte för att dra i handtaget är också saker att hålla utkik efter.

Kvalitet och hållbarhet - Håller den länge?

En roddmaskin ska kunna tåla mycket. Det är en träningsutrustning som kommer att utsättas för mycket kraft och många träningspass, så det lönar sig att leta efter en modell av god kvalitet. Det är viktigt att leta efter en modell som har en robust metallram (t.ex. Titan Life Rower) eller träram (t.ex. RowingPad Pro) som ger dig god stabilitet och balans.

Högkvalitativa roddmaskiner kostar mer, främst på grund av de material som används. I prisklassen under 5 000 kronor hittar man ofta modeller som använder hydrauliskt motstånd, vilket tenderar att slitas ut snabbare än roddmaskiner med magnetiskt, luft- eller vattenbaserat motstånd.

Funktioner - Vad ska du leta efter?

När det gäller funktioner hos en roddmaskin är det viktigt att leta efter en modell där du enkelt kan justera motståndsnivåerna. Genom att kunna välja den nivå som är perfekt för dig får du ett bra flyt i din rodd och du kan gradvis bygga upp din styrka och uthållighet genom att öka motståndet allt eftersom.

De flesta roddmaskiner har också en display som ger dig tillgång till viktig träningsdata, till exempel hur långt du rott och antalet slag per minut.Därmed kan du följa din konditionskurva över tid och du kan utmana dig själv att sätta upp nya träningsmål när det gäller distans och intensitet.


Vad är bra med en roddmaskin?
Vilka är fördelarna med en roddmaskin gentemot andra träningsredskap? Vi har tittat på de viktigaste fördelarna med att skaffa just en roddmaskin.

Mångsidig träning - 80 % av musklerna aktiveras vid rodd

Rodd är en av de mest mångsidiga formerna av motion, tillsammans med simning och längdskidåkning. Du tränar alla stora muskelgrupper på samma gång, inklusive ben, rygg, mage, armar och axlar. Så om du letar efter en träningsform som får hela kroppen i god form är rodd ett utmärkt val.

En annan fördel med roddmaskiner är att du kan byta mellan olika motståndsnivåer. På så sätt kan du växla mellan träning av muskelstyrka och kondition, perfekt anpassad utefter din egen konditionsnivå. Detta innebär att hela hushållet kan använda maskinen genom att enkelt anpassa inställningarna för varje användare.

Skonsam träning - Fortsätt att träna utan att slita och slitskador

Precis som andra sporter, till exempel simning och cykling, är rodd en av de mest skonsamma formerna av motion. Om du ror på rätt sätt fördelas belastningen jämnt över de stora muskelgrupperna, så du behöver inte oroa dig för överbelastningsskador.

Kom dock ihåg att använda rätt teknik för att undvika felaktig belastning. Ett vanligt nybörjare gör är att dra för mycket i handtaget i stället för att använda musklerna i benen för att trycka ifrån ordentligt. När du börjar med rodd är det en bra idé att titta på en instruktionsvideo för att komma igång på rätt sätt.

Hög kaloriförbränning - Gå ner i vikt effektivt

Ett pass på roddmaskinen är på många sätt den ultimata formen av fettförbränning. Forskning visar att du aktiverar 80 procent av kroppens muskler när du ror, vilket har en mycket god effekt på kaloriförbrukningen. Det är också mer skonsamt för kroppen än att till exempel springa på ett löpband.

Du tränar också styrka och uthållighet, med intervallträning kan du dessutom öka intensiteten och fettförbränningen ännu mer. Om du har ont om tid i ditt upptagna schema kan ett snabbt och intensivt pass på roddmaskinen ge dig ett bra resultat.

Praktisk användning - Platsbesparande och lätt att använda

Du kanske tror att en roddmaskin kommer ta för mycket plats? På senare år har det kommit ett antal olika smarta lösningar som gör att du kan fälla ihop och förvara din roddmaskin mellan gångerna du använder den. Ta till exempel RowingPad Pro, som kan vikas ihop i tre delar och rullas undan. Med andra ord genialt enkelt utan att kompromissa med kvaliteten.

Du behöver inte heller oroa dig för att lära dig rätt teknik. Rodd är ett lättbegripligt koncept och de flesta kommer snabbt in i träningen. En roddmaskin kan lätt anpassas för varje individ, så den kan därmed användas av flera olika personer med olika färdighetsnivåer.